04 05 gunoi shutterstock 04 465x215

Scandalul reciclarii ambalajelor: Este legitima scumpirea produselor alimentare cu 30%?

04-05-gunoi-shutterstock-04-465x215

Sursa foto: capital.ro

De mai bine de o luna de zile patronatele si sindicatele din industria alimentara ameninta populatia cu scumpiri de pana la 30% a tuturor produselor si pun tot felul de presiuni pe autoritati, in speranta ca vor reusi sa se sustraga de la plata contributiei de 2 lei/kg pentru deseurile de ambalaje nereciclate. Aceasta obligatie este in vigoare de peste 10 ani, iar pana acum toti pretindeau ca o indeplinesc prin reciclarea ambalajelor, pana a venit un control fiscal de la AFM si a descoperit ca declaratiile respective erau false si, drept urmare,  cei vizati faceau frauda fiscala. Este adevarat, unii dintre ei probabil nici nu stiau ca fac asta, in timp ce altii erau, de fapt, organizatorii intregului sistem. Sau nasii, daca vreti. Rezultatul: 54 mil EURO frauda descoperita.

Amnistia fiscala, suspendarea termenului pentru depunerea declarațiilor anuale și diminuarea penalității de 2 lei/kg, prevăzută de lege în cazul neîndeplinirii țintelor de reciclare se numara printre „solutiile” propuse pana acum de reprezentantii industriilor de profil, solutii care forteaza insa Romania sa ramana la acelasi grad rusinos de 3% reciclare. Iar asta in conditiile in care normele europene – acceptate de Romania! –  impun atingerea unui grad de 50% de reciclare a deseurilor municipale pana in 2020. Noi am „reusit” ca in 10 ani sa ajungem la ….3% si ne mai raman 4 ani ca sa recuperam decalajul de 47%.

Ani la randul au fost ignorate cu desavarsire recomandarile Uniunii Europene privind cresterea gradului de reciclare, desi „activitatea de valorificare/reciclare a deșeurilor de ambalaje este reglementată de 13 ani„, dupa cum recunosc chiar reprezentantii Ministerului Mediului.

Cum se reflecta contributia de 2 lei/kg in costul produselor?

Ecoteca a facut o simulare simpla folosind cateva produse alimentare pentru a verifica daca sunt justificate sau nu amenintarile de scumpiri cu pana la 30% a alimentelor. Gasiti calculul in imaginea de mai jos. Va lasam pe dvs. sa judecati ce costuri „astronomice” vor avea producatorii care nu reusesc sa-si recicleze deseurile de ambalaje…

Simulare pret ambalaj_produs

Din fericire, societatea civila s-a mobilizat foarte bine in acest scandal. In calitate de membru al Coalitiei pentru Mediu, Ecoteca a sustinut pozitia acesteia exprimata in scrisoarea deschisa din data de 22.01.2016 adresata dl pesedinte Klaus Johannis, dl prim-ministru Dacian Ciolos, d-nei ministru al Mediului Cristiana Pasca –Palmer si mass-mediei din Romania, prin intermediul careia le-a solicitat să aplice legislaţia în vigoare privind taxarea producătorilor care nu au îndeplinit ţintele obligatorii de reciclare a deşeurilor de ambalaje.

In acelasi timp, sustinem ferm un act de control exercitat permanent, astfel incat derapaje de tipul celor recent descoperite sa fie depistate cat mai timpuriu, pentru a fi corectate rapid.

In ceea ce priveste anularea contributiile restante, in acest moment, catre Fondul de Mediu, conforme cu legislatia in vigoare inca din anul 2005 (!), ar fi un abuz si o incalcare grava a legislatiei, care ar prejudicia atat bugetul Fondului de Mediu cat si pozitia financiara a producatorilor care si-au achitat in mod corect aceste contributii. Ei nu merita sa fie dezavantajati pentru ca au respectat legea. O astfel de decizie ar echivala, in opinia noastra, cu favorizarea infractorului.

Daca vreti sa va exprimati opinia, va invitam sa semnati petitia initiata de Comunitatea de-clic.ro care solicita reprezentanţilor mai sus mentionati să nu cedeze „şantajului” şi să incaseze de la producători contributiile restante si sa investeasca rapid banii astfel incasati in proiecte de reciclarea deseurilor, pentru a incerca – in ceasul al 13-lea – sa evitam penalităţile de infringement de aproximativ 200.000 de euro pe zi.

Pana in prezent 4 299 de persoane au semnat petitia. Va invitam s-o semnati si dvs. aici!

Ne bucuram ca pentru moment amenintarile de tipul „vom apela la instantele europene”, „solicitam demisia ministrului Mediului” sau amenintarile cu mitinguri nu au speriat autoritatile si ne exprimam in continuare sprijinul pentru aplicarea Legii.

Romania a primit numeroase avertismente din partea Comisiei Europene, fiind trimisa si in judecata anul trecut pentru netranspunerea in legislatia UE a Directivei 2013/2/UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.

In plus, in urma adoptarii de catre Comisie a noului pachet privind economia circulara, se va pune si mai multa presiune pe statele membre pentru indeplinirea tintelor de reducere si mai ales, de reciclare a deseurilor. Situatia deseurilor in Romania a devenit critica, este tot mai stricta si nu mai poate fi musamalizata ca pana acum …

Puteti citi si:

La inceput de an, sa ne amintim ce solutii propune UE de ani buni pentru deseurile din Romania

Legea 249/2015 – O nouă lege în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje

Deseuri – Obligatiile legale ale producatorului

Deseuri – Obligatiile legale ale colectorului

Amenzi deseuri; obligatii si interdictii legate de deseuri

La inceput de an, o repetitie cu Legea 211/2011

Slovenia „campioana” Europei la reciclare, Romania in continuare printre codasi

Reciclarea in Romania – o radiografie facuta de principalii ″actori″ din domeniu