Modelul asiatic: Cum reuseste Taiwanul sa recicleze 60% din deseuri
Daca in urma cu ceva timp va prezentam povestea satului Zero Waste japonez – Kamikatsu, care a reusit sa ajunga la performanta implementarii unui sistem de colectare a deseurilor in 34 de containere diferite, astazi a venit randul Taiwanului pentru a continua seria modelelor asiatice de gestionare a deseurilor.
Prin transformarea colectarii deseurilor într-o datorie civică de zi cu zi, Taiwanul, o insulă cu o populatie de 23,5 milioane de locuitori a reusit ceva ce le scapa in general tarilor in curs de dezvoltare: cu cat devine mai bogat, cu atat produce mai putine deseuri.
Când vine ziua de colectare a deseurilor în Taipei, capitala Taiwanului, aici nu gasesti saci de gunoi abandonati pe străzi așteptand sa fie ridicati, asa cum se intampla deseori la noi.
În schimb, gasesti cetățeni taiwanezi „aliniati” in fiecare seara, pentru a-si lasa sacii direct in masina de gunoi.
Datorita politicilor incepute in 1988, guvernul a reusit sa „decupleze” cresterea PIB-ului de
producerea unor cantitati mai mari de deseuri menajere pe o perioada de aproximativ o generatie.
O data cu cresterea averii natiunii – ajunsa la aproximativ 40.000 dolari pe cap de locuitor- taiwanezii au reusit sa risipeasca mai putin.
Astăzi, cetățeanul mediu din Taiwan produce mai puțin de un kilogram de gunoi pe zi, potrivit Institutului Taiwan pentru Energie Durabilă.
Cum a ajuns Taiwanul la aceasta performanta
În primul rând, prin educație. Lectiile tematice de mediu fac parte din programa curriculara de la gradinita pana la liceu. Si nu se termina totul aici. Toti oficialii guvernamentali, inclusiv presedintele si prim-ministrul, trebuie sa primeasca cel putin 4 ore de educatie de mediu in fiecare an.
Rata de reciclare a deseurilor municipale – 60%
O alta „curiozitate” in Taiwan este lipsa cosurilor de gunoi in spatiul public: aceasta strategie a fost conceputa pentru a-i face pe taiwanezi mai constienti de ceea ce trimit la depozitul de deseuri; si strategia functioneaza! aici nu veti gasi pe strazi tot felul de ambalaje abandonate ca pe strazile noastre.
In schimb, pe strazi se gasesc pe alocuri, containere de colectare selectiva, fapt ce contribuie la mentinerea ratei de reciclare de 60%.
Răspunderea extinsă a producătorului (EPR) este respectata cu strictete: producătorii și importatorii de produse care se vor transforma în deșeuri poartă responsabilitatea pentru colectarea și reciclarea acestora, in caz contrar trebuie să plătească taxe la Administratia de Protectia Mediului.
In schimb, in cazul nostru, raportarile false si lipsa unui sistem de trasabilitate saboteaza deseori functionarea in conditii optime a sistemului!
Dar poate cea mai eficienta metoda este politica națiunii cu privire la deșeurile municipale. Pe langa faptul ca taiwanezii sunt obligati sa-si gestioneze singuri sacii, trebuie de asemenea sa fie constienti de cate deseuri acumuleaza. Deseurile care urmeaza sa fie depozitate pot fi colectate doar in saci albastri emisi de guvern, care sunt vanduti in magazinele de cartier. In timp ce costul nu este prohibitiv, pretul creste o data cu dimensiunea; spre exemplu un pachet cu cinci saci costa 10 dolari; probabil ca vi se pare banala aceasta masura insa ea ii determina pe locuitori sa fie moderati in aruncarea deseurilor. Folosirea gresita a sacilor de plastic poate duce la o amenda semnificativa si uneori la o pedeapsa cu inchisoarea.
Aceasta abordare a fost atat de eficienta incat Taiwanul este in proces de a inchide o parte din cele 24 de incineratoare, fiindca pur si simplu nu mai are nevoie de ele.
Masurile adoptate de Taiwan in ceea ce priveste deșeurile fac parte din strategia de sustenabilitate stabilita pana in 2025. Printre obiective se numara si reducerea nivelului de dioxid de carbon la nivelul situat in jurul anilor 2000.
In plus, 93% din cetatenii taiwanezi cred in schimbarile climatice si in necesitatea de a face ceva pentru a imbunatati efectele acestora, conform studiilor intreprinse de Administratia de Protectia Mediului.
Având în vedere că Taiwanul este o mică insulă, vulnerabila la taifunuri și creșterea nivelului mării, precum și dependentă de importurile de produse agricole, poate poziția sa deosebit de proactivă nu este atât de surprinzătoare.
Dar una dintre cele mai importante masuri din programul de gestionare a deseurilor – care ar trebui preluata si de statele mai dezvoltate – este „strategia” de achizitie a sacilor de gunoi, impusa de autoritati. Este greu de imaginat cum poti convinge oamenii sa renunte la rolele de 50 de pungi in favoarea unui pachet mult mai scump de doar 5 pungi dar se pare ca o mare parte din cetatenii Taiwanului s-a conformat.
Fostul ministru al Administrației pentru Protecția Mediului din Taiwan, Dr. Eugene Chien, care a ajutat la crearea programului în timpul mandatului său, a declarat ca succesul său dovedește că, dacă educi copiii, ei fac restul pentru tine.
„Dacă le-ai spune adultilor că trebuie să separe deseurile, ei s-ar supara pe tine”, declara dr. Chien unui grup de jurnaliști la o întâlnire din luna noiembrie. „Dar daca ii invat pe fiul sau fiica lor, atunci parintele va spune „De ce este copilul meu atât de deștept? ”, iar ei o vor face.”
Mai multe informatii despre sistemul taiwanez de gestionare a deseurilor gasiti aici.
Puteti citi si:
Studiu de caz: Kamikatsu – satul Zero Waste din Japonia
Studiu de caz: Argentona – oraselul spaniol care recicleaza 70% din deseuri
Studiu de caz: Cum reuseste un orasel din nordul Italiei sa recicleze anual 82% din deseuri